Spread the love

Save this picture!

A Square in Summer / PROMONTORIO, © Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira





+ 22


  • Architects

    PROMONTORIO
  • Location

    Praça do Império, 1449-003 Lisboa, Portugal
  • Area

    2150.0 m2

  • Project Year

    2018

  • Photographs

    Francisco Nogueira, Eduardo Montenegro

Save this picture!

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

Text description provided by the architects. To commemorate the 25 th birthday of Vittorio Gregotti’s Belem Cultural Centre, —Lisbon’s main art centre—, Promontorio Architects were invited to create an architecture installation built out of piled-up blocks of recycled cork agglomerate that also functions as an outdoor cinema during the city’s warm nights.

Save this picture!

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

Save this picture!

Floor plan

Floor plan

Save this picture!

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

The project is devised as a combination of two open-air spaces defined by an incomplete double colonnade, evocative of a ruined structure which stands at the junction of the cultural centre’s main square. Two spaces of ‘dwelling’ open to different appropriations, one of which is an outdoor cinema. The project evokes both a poetic ideal and the irrevocable condition of the passage of time in architecture; an installation whose presence in space is intended to let visitors playfully meander through this promenade as an engaging architectural experience.

Save this picture!

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

The project also celebrates the aesthetic singularity of this agglomerate, 100% recyclable and produced from the bark of Queues suber, a species familiar to the Portuguese, but very rare and special in other places in the world.

Save this picture!

© Eduardo Montenegro

© Eduardo Montenegro

Powered By archdaily.com


Spread the love

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here