Spread the love

Clerestory House / Pearson Architecture

Clerestory House / Pearson Architecture, © Grant Sparkes-Carroll
© Grant Sparkes-Carroll

© Grant Sparkes-Carroll

© Grant Sparkes-Carroll

© Grant Sparkes-Carroll

© Grant Sparkes-Carroll





+ 22


© Grant Sparkes-Carroll

© Grant Sparkes-Carroll

Text description provided by the architects. Clerestory House transforms an existing inner city cottage into a contemporary, light filled home for a young family. New kitchen, living and dining areas and a shady cantilevered white steel pergola extend out to connect the interiors of the house to its yard and outdoor living area.

Ground floor plan

Ground floor plan

First floor plan

First floor plan

As the centre of the home, the kitchen is precisely integrated with the stair to the first floor to maximise storage, functionality and provide space for entertaining family and friends.

© Grant Sparkes-Carroll

© Grant Sparkes-Carroll

From the new first floor, the main bedroom, ensuite and sheltered balcony have leafy views to the backyard and surrounding neighbourhood, with landscaping that retains the established trees and screening vegetation. Privacy for the inhabitants is maintained through careful modulation of the floor levels and the proportions of windows, doors and screening elements.

© Grant Sparkes-Carroll

© Grant Sparkes-Carroll

Responding to the site requirements to admit and retain natural light to neighbouring dwellings, the structural geometry of the new addition lifts to the north, creating a balance of natural light and ventilation throughout. The kick in the mid-floor plate mediates between the two new levels of the house, to fold the structure and share the solar access and views out to the treetops beyond.

© Grant Sparkes-Carroll

© Grant Sparkes-Carroll

A materials palette of Blackbutt timber floors, full height glazing, steel shade hoods, and painted brick walls brighten and weave the existing building fabric of the cottage to the contemporary additions.

© Grant Sparkes-Carroll

© Grant Sparkes-Carroll

Powered By archdaily.com


Spread the love

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here